Fraktfritt

- Vid order över 999 kr
- På smycken 
Övriga beställningar 49 kr

Shoppingkväll

Boka en kväll för dig och dina vänner och få butiken helt för er själva! Läs mer...

Presentkort

Svårt att välja vad du ska ge bort? Då är vårt presentkort den perfekta gåvan!
Läs mer...

Tips & Fakta om Tapetsering

Inget förnyar och förvandlar ett rum så mycket som nya tapeter. Och så blir man glad av tapeter! Det gäller bara att bestämma sig för vad man vill ha och hur man vill skapa sina rum. Det finns färger, mönster och motiv för alla smaker och ändamål. Att välja tapet är ett spännande äventyr i sig.

Tapetprov

Vill du se färgen eller känna på strukturen? Vi hjälper dig gärna att beställa ett provbit på tapeten så att du blir säker på att den passar innan du beställer den. 

Mejla namn och adress till order@systerlycklig.se så skickar vi tapetprovet med posten.

Du är också varmt välkommen förbi vår butik på Tegnérgatan 12 i Stockholm för att se tapeterna i våra tapetböcker. Och vi hjälper mer än gärna till med tips och råd!

Tips & Fakta

Men det är en hel del mer att tänka på när man ska tapetsera, som att räkna ut hur mycket tapet det går åt. Förarbete i form av att göra i ordning underlaget och täcka golv och tak. Och till sist den riktiga utmaningen - själva tapetseringen. Enklast är att ta en professionell målare till hjälp för detta. Eller så gör du det själv! Om du väljer att tapetsera själv är det bäst att du läser här hur du beräknar antalet rullar som behövs.

Lite längre ner förklarar vi även hur man tapetserar.

Efter att du har lyckats välja vilken tapet du vill ha är det dags att beräkna tapetåtgången. Detta är en viktig del av tapetseringen för att det inte ska bli fel. Börja med att se efter vilken typ av mönsterpassning din tapet har.

Det finns tre olika typer av mönsterpassning: 

  • Fri/ingen mönsterpass - mönstret behöver inte mönsterpassas, gäller till exempel de flesta enfärgade och randiga tapeter.
  • Rak mönsterpass - mönstret matchar över hela vidden på tapeten.
  • Förskjuten mönsterpass - mönstret är förskjutet för att ge en större variation i mönstret.

En del mönster upprepar sig på ett sådant sätt att alla våder kan skäras lika, så kallad fri mönsterpassning. Andra däremot, har en upprepning som fordrar en viss förskjutning för att kunna passa i mönstret, dessa kallas rak eller förskjuten mönsterpassning. Glömmer du att lägga till extra längd för mönstret blir våden för kort.

 

Beräkna tapetåtgång - fri mönsterpass

Börja med att mäta upp rummet som ska tapetseras. Kolla sedan tapetens bredd och längd på rullen. Vanligtvis är det 53 cm respektive 10,05 meter. Kräver tapeten inte någon mönsterpassning får man ut fyra våder per rulle, om takhöjden är 2,4 meter. Då räcker således en rulle till två meter vägg. Det mått man utgår från är rummets omkrets, även kallat antal väggmeter. Räkna bort för dörrar och fönster. Många väljer dock att inte räkna bort för dörrar och fönster, utan ser överskottet som vanligt spill. Det kan nämligen ofta behövas lite extra längd om man gör fel - och fel blir det lätt! Dessutom kan det vara bra att spara en bit tapet, du kan behöva laga eller köpa mera. Det är också bra att ha som färgprov om man vill köpa något nytt till inredningen av det nytapetserade rummet. Det finns massor av annat kul man kan göra med tapeter!

Exempel - fri mönsterpass

Ett rum som är 3 x 4 meter stort har alltså omkretsen 14 meter (3 + 3 + 4 + 4) och då behövs 7 rullar tapet (14 väggmeter / 2 meter per rulle). 

Här är en tabell som beräknar hur många rullar du behöver beställa. Tabellen utgår från en takhöjd på ungefär 2,4 meter och att tapeten har fri mönsterpassning. Vid rak eller förskjuten mönsterpass får man räkna med något fler rullar.

Tips! 

När du tapetserar med en långrandig tapet bör du vara observant om du kapar en våd på längden, till exempel vid ett hörn. Färg eller tjocklek på randen bör anpassas så att det passar kanten på den följande våden så väl som möjligt.

Beräkna åtgång av tapet med mönsterpassning

Hur många tapetrullar du behöver beror inte bara på väggarnas yta och höjd, utan även på om tapeten som du valt kräver mönsterpassning eller ej. Av mönstrad tapet går det åt mera, eftersom den måste mönsterpassas. Även rum med en ovanlig utformning eller rum med många fönster och dörrar kräver noggrannare uträkningar.

Tapeter trycks med rullar och har därför en mönsterpass, även kallad rapport. Mönstrets längd på en tapet kallas mönsterrapport, alltså det avstånd som samma mönster återkommer på tapeten. Mönstrets storlek, som kan variera mellan ett par cm och ett par meter, bestämmer hur stor mönsterrapporten är.

Symboler för mönsterpass

När du tittar på mönstrade tapeter hittar du en symbol på tapetrullens etikett som förklarar viken typ av mönsterpass respektive tapet har.

   Mönstret har inte någon mönsterpassning.
   Tapeten har rak mönsterpassning. Alla våder skärs på samma sätt.
   Tapeten har förskjuten mönsterpassning. Räkna med lite extra spill.
   Siffran i rutan anger mönstrets längd i cm.

Rak mönsterpass

Rak mönsterpass är när mönstret matchar över hela vidden på tapeten. Alltså när samma mönster upprepas hela tiden, ofta med täta mellanrum. Vid rak mönsterpassning ska alla våder skäras likadant. Lägg mönster mot mönster och skär till våderna lika.

Förskjuten mönsterpass

En tapet kan ha förskjuten mönsterpass för att ge en större variation i mönstret. Vid förskjuten mönsterpassning skär du till den första och tredje våden lika, och den fjärde som den andra tapetvåden.

En del mönster är ganska röriga på nära håll, men ger en tydligt föreställande bild när tapeten väl sitter på väggen. På en sådan tapet kan det i början vara svårt att se var mönsterpassningen ska vara. Öppna ett par tapetrullar och lägg ut tapeten på golvet. Ta några steg tillbaka och betrakta mönstret. Ofta upptäcker du snart en detalj i mönstret, på vilken du kan hänga upp hela anpassningen.

Tapetsymboler

Alla tapeter har internationella symboler som finns i såväl kollektionsböcker som på tapetrullarnas märkningsetikett. Symbolerna finns för att förklara vad tapeten har för egenskaper.

Non-Woven

Den relativt nya typen av tapeter på marknaden som kallas för non woven har snabbt vunnit stor popularitet. Det är lätt att förstå varför. Non-woven är en formstabil och hållbar tapet som kan sättas direkt på väggen utan att först skäras till vilket gör att även en oerfaren kan sätta upp med snyggt resultat. Non-woven materialet är styvare och tåligare än vanliga papperstapeter, vilket gör tapetseringen enklare. De varken sväller eller krymper vilket gör att man kan rulla limmet direkt på väggen och sedan sätta upp tapeten. Dessutom skapas inga synliga skarvar av tapeten, vilket gör det enklare att sätta upp dem på ett snyggt sätt.

En non woventapet är en något tjockare tapet än vanlig papptapet. Den är tillverkad av cellulosa och polyesterfiber, en typ av konstfiber, och är som namnet antyder inte vävd trots innehållet. Det är således en blandning mellan plast/tyg och papper. Kombinationen ger egenskaper som är det bästa från cellulosan och det bästa från polyesterfibrerna. Trycket på själva tapeten är helt vattenbaserat. Det gör att tapeten till stora delar är miljösund.
 
Att sätta upp nonwoven

Non-woven tapeter är slitstarka och tål att arbetas med. De kan beskäras direkt på väggen och töjs inte av vätan vilket gör de lätta att mönsterpassa. Vid hörntapetsering är det viktigt att tapeten får mjukna något av limmet på väggen innan passningen. Det ger bäst resultat.

Lite för- och efterarbete

Nonwoven-tapeter täcker även väldigt kontrastrika mönster, så det behövs inte mycket till underarbete för att få ett snyggt resultat. Även efterarbetet blir minimalt. Tapeterna skapar inga tydliga skarvar utan blir plan redan vid uppsättningen. Sätt bårderna kant i kant, och sedan är allt klart. Däremot kan en del oroas av att tapeterna får fuktfläckar vid uppsättningen. Det är ingenting att bekymra sig över. Då non woventapeter drar till sig fukt, är dessa fläckar naturliga. De försvinner när tapeten sedan torkat. Dessa tapeter passar därför även för den som är ovan vid att tapetsera.

När de är på väggen

När tapeten väl sitter där på väggen är den ganska lätt att hålla ren. Fläckar kan ofta tas bort då tapeten är ganska härdig mot fetter och färgade drycker. Det är bara att försiktigt torka av väggen med en trasa vätt med tvål och vatten. Det tåliga materialet gör också att tapeten håller sin fräschör länge. Om väggen sedan ska tapetseras om går det ofta utmärkt att göra det ovanpå nonwoventapeten, eftersom ytan är slät.

De flesta tapeter som vi på Syster Lycklig säljer är av typen nonwoven.